Povzetek knjige: Sorted

Avtorica knjige: Gilian Perkins

Sorted: freedom through structure

Knjiga v enem stavku:

Kako ohranjati samodisciplino za čisto in urejeno gospodinjstvo?

Zmagovalna ideja knjige

Avtorica zelo zagovarja idejo, da si tedensko čiščenje in pospravljanje spremenimo v rutino.
Zakaj?
Vsakič, ko moramo sprejeti kakšno odločitev ali skušamo najti motivacijo za kakšno opravilo, za to porabimo nekaj svoje samodiscipline. Če imamo že zjutaj oz. dopoldne veliko nekih odločitev, nam kasneje hitro zmanjka samodiscipline za reči, ki so nam v resnici zelo pomembne. To je pogosto razlog, zakaj imamo včasih kakšne želje, ki pa se jih nikoli zares ne lotimo (npr. ”Nekoč bom napisal knjigo.”, ”Rada bi si uredila finance.”, ”Želim si, da bi spet začela brati.” itd.) – ker nam preprosto zmanjka samodiscipline.

Po drugi strani pa nekatere stvari redno počnemo, ne glede na to, koliko samodiscipline imamo. Recimo: ne glede na to, kako težek dan imamo, si vsak večer umijemo zobe (no, vsaj večina si jih – upam 🙂 ). Zakaj? Ker nam je to postalo že rutina in za to ne potrebujemo samodiscipline, temveč to počnemo čisto avtomatično.

Torej, avtorica pravi: če si pospravljanje in čiščenje spremenimo v rutino, bomo to počeli avtomatično in nam bo ostalo več samodiscipline za reči, ki so nam resnično pomembne in nas vodijo do naših ciljev.

Kako si ustvariti tako rutino?

Napišemo si vsa tedenska opravila (od čiščenja, npr. čiščenje kopalnice, pranje oblek, brisanje prahu, do trgovine in urejanje financ, npr. dnevno beleženje izdatkov itd.). Nato pa za posamezno opravilo določimo dan (npr. Ob petkih posesam in pomijem tla.). Avtorica pravi, da je pomembno, da imamo vsak dan v tednu določeno opravilo in torej noben dan ni brez opravila, saj bomo tako lažje vzdrževali rutino.
Zagovarja tudi jutranjo in večerno rutino. Torej, da si vnaprej določimo, kaj so prve stvari, ki jih počnemo zjutraj in kaj so tiste stvari, ki jih vsak dan počnemo zvečer. Posebej všeč mi je bila ideja, da si zvečer preden gremo spat nastavimo alarm za 10 minut in v tem času čim več pospravimo. 10 minut se sliši malo, zato se ponavadi ni tako težko motivirati, istočasno pa lahko v tem času naredimo ogromno in se zjutraj zbudimo v lepem.

Pomembno je, da rutino izvajamo konsistentno vsak dan. Najtežji je prvi mesec, saj traja nekaj časa, preden rutina dejansko postane rutina oz. navada.

Kaj mi je bilo všeč:

  • Ideja, kako čiščenje pretvorimo v rutino
  • 10 minut vsak večer za hitro pospravljanje
  • Razlogi, zakaj pride do krame in kako se krame znebiti
  • Ideja, da razen določenih izjem doma ne potrebujemo duplikatov raznih predmetov (npr. dva ali tri glavnike)

Kaj mi ni bilo všeč:

  • Avtorica v zadnji tretjini knjige malo izgubi fokus. Veliko začne govoriti o tem, kako biti časovno učinkovit in kako si postaviti cilje, kar je sicer čisto zanimivo, a mi osebno ni pasalo v to knjigo.
  • En del knjige se mi je zdel prekopiran od Marie Kondo – če ne poznate knjige Umetnost pospravljanja od Marie Kondo, bi vam utegnil biti zanimiv tudi ta del knjige. Sicer pa se da ta del tudi preskočiti.

Je vredna branja?

Ja! Predvsem je vredno prebrati prvi del knjige, kjer govori o ustvarjanju rutine. Osebno mi je bila ta knjiga bolj všeč kot zelo znana knjiga Umetnost pospravljanja, saj se mi zdi ta strategija bolj realna na dolgi rok. Knjiga je super za vse, ki imate gospodinjstvo bistveno bolj kaotično kot bi si želeli in bi radi našli način, kako se dobro počutiti doma ter imeti posledično več časa za pomembnejše (in prijetnejše) stvari v življenju.

Želite prebrati zmagovalno idejo še kakšne knjige?

Namenoma izbiram knjige, ki so (vsaj nam Slovencem) manj poznane. Tako obstaja velika verjetnost, da te knjige (še) niste brali. Ti kratki povzetki so povsem subjektivni. Nekatere od prebranih knjig so me navdušile, druge sploh ne. Verjamem pa, da ima večina vsaj kakšno zmagovalno idejo, ki nam vsem lahko pride zelo prav. Za objavo izbiram poljudno psihološke teme.

Če želite vsak 1. torek v mesecu prejeti zmagovalne ideje nove knjige, vas vabim, da se naročite na brezplačne Hočem več e-novičke:

Če vas ta tema zanima, si lahko preberete tudi moj članek Nepotreben, a pogost razlog za ločitev, ki govori o delitvi gospodinjskih del med partnerjema.

Phone: 041 995 663
Parmova 14 v Ljubljani