Povzetek knjige: Escaping Toxic Guilt

Avtorica knjige: psihoterapevtka Susan Carrel

Escaping Toxic Guilt

Zmagovalne ideje knjige:

  • Ljudje, ki doživljajo toksično krivdo, so pogosto zelo odgovorni. Imajo tudi visoko potrebo po tem, da imajo stvari pod nadzorom.
  • Ljudje s toksično krivo si želijo biti drugim všeč. Želijo biti dobri – govoriti prave stvari, početi prave stvari in doživljati prava čustva.
  • Verni ljudje s toksično krivdo doživljajo boga kot zelo rigidnega in enodimenzionalnega. Boga vidijo kot kronično nezadovoljnega starega človeka, ki le išče tiste, ki so zamočili. Boga ne povezujejo s sočutjem ali sprejemanjem.
  • Ljudje imamo čustvene ograje. Nekdo, ki zna postavljati zdrave meje, ima trdne čustvene ograje. Tak človek točno ve, kako blizu nekoga spustiti in zna sproti prilagajati svojo čustveno ograjo. Nekdo, ki doživlja toksično krivdo, pa ima zelo šibke čustvene ograje ali pa jih sploh nima. Kdorkoli lahko pride v njegov osebni prostor in ga potepta. Nekdo drug gre lahko tudi v drugo skrajnost – namesto čustvene ograje postavi zid. Tako nikogar ne spusti k sebi in je posledično izključen in osamljen.
  • Obstaja tako imenovan ‘Sindrom popolnega otroka’, ki ga imajo nekateri ljudje s toksično krivdo. Ti ljudje verjamejo, da morajo biti popolni sin ali hči, da bodo njihovi starši lahko srečni. Zaradi tega prepričanja se ne počutijo svobodne, da bi lahko živeli svoje življenje, kot si ga želijo. Namesto tega svoje življenje stalno prilagajajo pričakovanjem staršev.
  • MAJHNA dejanja so pomembna: majhne pozornosti in ljubeča dejanja so tista, ki oblikujejo dober odnos. In istočasno – MAJHNE zamere in pritiski so tisti, ki ga lahko uničijo.

Kaj mi je bilo všeč:

  • Dobro opredeli različne vrste krivde
  • 5 korakov, kako postavimo mejo
  • Veliko raznolikih praktičnih primerov

Kaj mi ni bilo všeč:

  • Lahko bi imela še kakšno bolj konkretno tehniko, kako reči ne

Je vredna branja?

Vsekakor! Je super branje za vsakogar, ki se pogosto srečuje z občutki krivde in bi se želel krivde osvoboditi.

Želite prebrati zmagovalne ideje še kakšne knjige?

Namenoma izbiram knjige, ki so (vsaj nam Slovencem) manj poznane. Tako obstaja velika verjetnost, da te knjige (še) niste brali. To pa s sabo prinaša tudi en potencialni minus – in sicer dejstvo, da knjige še niso prevedene in so pogosto le v angleščini. A tudi, če knjige nimate namena brati, se lahko preko zmagovalnih idej kaj novega naučite. Ti kratki povzetki so povsem subjektivni. Nekatere od prebranih knjig so me navdušile, druge sploh ne. Verjamem pa, da ima večina vsaj kakšno zmagovalno idejo, ki nam vsem lahko pride zelo prav. Za objavo izbiram poljudno psihološke teme.

Če želite vsak 1. torek v mesecu prejeti zmagovalne ideje nove knjige, vas vabim, da se naročite na brezplačne Hočem več e-novičke:

Še to!

Če bi radi izvedeli še več o temi, kako se osvoboditi krivde in kako se postaviti zase, vas bo verjetno zanimalo tudi to:

Phone: 041 995 663
Parmova 14 v Ljubljani