3 praktični triki za višjo samozavest

3 triki za višjo samozavest

Bi radi postali samozavestnejši in se počutili dobro v svoji lastni družbi?

Za vas sem pripravila 3 zelo preproste trike za višjo samozavest. Lepota teh 3 trikov je, da vas prav nič ne stanejo, zahtevajo minimalno časa in energije, istočasno pa vam lahko pomagajo, da se že takoj pričnete počutiti bolje.

1. trik za višjo samozavest

»Kaj si želim?«

To je navidezno preprosto vprašanje, ki pa si ga pogosto ne zastavimo. Morda nas je strah odgovora, morda smo se navadili živeti v varni coni udobja in ali pa preprosto nismo navajeni dati sebe na prvo mesto in prisluhniti lastnim željam.

Ljudje, ki verjamejo, da niso vredni ali dovolj dobri, sami sebe zelo redko vprašajo, kaj si želijo. To vprašanje je zanje tabu. Velikokrat verjamejo, da se je to sebično spraševati. Pogosto so pozorni na želje drugih, na svoje pa pozabijo.

Že s tem, ko sami sebe resno vprašamo: »Kaj si želim?«, sebi sporočamo, da smo pomembni in vredni. Da so naše želje pomembne in jim je vredno prisluhniti.

Vprašanje: »Kaj si želim?« si lahko zastavimo večkrat na dan. Lahko ga zastavimo zelo na široko. Npr. »Kaj si želim v življenju?« ali »Kaj si želim v tem letu?«. Odgovori na to so morda: želim se naučiti, kako se postaviti zase, želim zamenjati službo, želim se počutiti svobodno.

Lahko pa si to vprašanje zastavimo tudi glede na trenutno situacijo – torej: »Kaj si želim zdaj?« Odgovori so morda: želim se naspati, želim si vzeti prosto popoldne, želim si iti na zrak, želim se veseliti trenutka itd.

S tem, ko si zastavimo vprašanje, kaj si želimo, ne pomeni, da bomo vsaki svoji želji avtomatično ugodili. Če si med službenim sestankom zaželimo, da bi se lahko ulegli na tla in zaspali, to ne pomeni, da bomo to res naredili. Nekaterim svojim željam torej bomo ugodili, drugim pa ne. Tudi ko kakšne svoje želje ne uresničimo, naredimo velik korak naprej v smeri k večji samozavesti, saj svojo pozornost usmerjamo tudi nase in svoje počutje. Sami sebi tako sporočamo, da smo pomembni.

Izziv za vas: Prav zdajle si v mislih zastavite vprašanje: »Kaj si želim?« Pri tem pustite ob strani vse razne ideje, o tem, kaj bi morali storiti, kaj se spodobi ali kaj drugi od vas morda pričakujejo. Osredotočite se le na to, kaj si res želite.

2. trik za višjo samozavest

Ta trik vam bo pomagal, da v očeh drugih delujete samozavestnejše in da se istočasno tudi počutite samozavestnejše.

Za kakšen trik gre? Trik je nasmeh.

Pomislite, kako pogosto se v resnici nasmehnete. Kolikokrat ste se danes nasmehnili?

Zakaj nam ta trik pomaga pri samozavesti?

Ko se nasmehnemo, se v našem telesu začnejo sproščati endorfini oz. hormoni sreče. Pričnemo se torej počutiti bolje – glede vsega, tudi glede sebe. Zanimivo je, da naši možgani ne ločijo med narejenim smehom in pristnim smehom oz. nasmehom. V obeh primerih se nam začnejo sproščati endorfini. Pomembno pa je, da se ne nasmehnemo le z usti, temveč s celim obrazom, tudi z očmi. Kako vemo, ali smo se nasmehnili tudi z očmi? V kotičkih oči se nam naredijo gubice. Ko se na ta način nasmehnemo, se pričnemo počutiti bolje.

Kaj se zgodi, ko se nasmehnemo drugi osebi, npr. prodajalki v trgovini?
Zelo veliko možnosti imamo, da se nam bo nasmehnila nazaj. Nasmeh je namreč nalezljiv. Ne le, da smo s tem polepšali trenutek sebi, polepšali smo ga tudi njej.

Poleg tega smo dobili pozitivno izkušnjo v socialni interakciji. Če imamo morda težave s tem, kako se sprostiti v družbi drugih ljudi ali se pogosto počutimo izključene s strani drugih, so to za nas izredno pomembne izkušnje. Preko njih se namreč učimo, kako navezati pozitivni stik z drugimi. Gradimo tudi občutek povezanosti z drugimi in se počutimo z njihove strani bolj sprejete.

Poleg tega raziskave kažejo, da nam nasmeh pomaga zmanjševati nivo stresa, ki ga doživljamo. Zmanjšuje tudi tesnobo in nas spravlja v boljši voljo. V očeh drugih smo dostopnejši, privlačnejši in bolj vredni zaupanja . Ne le to – nasmeh pozitivno vpliva celo na naš imunski sistem!

Izziv za vas: danes se zavestno čim večkrat drugim ljudem nasmehnite. Pri tem bodite pozorni, da se nasmehnite s celi obrazom.

3. trik za višjo samozavest

Zelo simpatičen in manj poznan trik za višjo samozavest in večje samosprejemanje je tudi samo-objem.

Potek: dvignemo roke in preprosto objamemo sami sebe. Naš samo-objem je sprva lahko bolj nežen, nato pa sami sebe lahko tudi bolj konkretno stisnemo. Lahko se tudi pobožamo po rokah, ramenih ali obrazu. Objemu se čim bolj prepustimo in torej uživamo v lastnem objemu.

Ta trik je zelo praktičen, saj je preprost, prijeten in nam vzame zelo malo časa. Če smo v situaciji, kjer se ne moremo povsem objeti, ga lahko tudi malo prilagodimo, npr. na sestanku v službi sami sebe rahlo pogladimo po roki in si s tem sporočamo, da skrbimo zase.

Izziv za vas: danes vsaj enkrat sami sebe objamete 😉

Seveda je to le nekaj izmed trikov za višjo samozavest. Če želite zgraditi globok in trajen občutek lastne vrednosti, le to ne bo dovolj. Je pa to super začetek na poti k višji samozavesti in boljšemu počutju.

Če si želite izboljšati svojo samozavest, vas vabim, da mi pišete in se dogovorimo za termin:

Phone: 041 995 663
Parmova 14 v Ljubljani