2 besedi, s katerima sabotiramo svoj napredek

2 besedi, s katerima sabotiramo napredek

Zagotovo ste besedi, ki ju imam v mislih, tudi sami že večkrat izgovorili. Najverjetnje se takrat niti niste zavedali, da ste sami sebi s tem vrgli poleno pod noge.

Kot psihoterapevtka sem že velikokrat doživela naslednji scenarij:

Klient ali klientka pride na psihoterapijo zaradi določene težave, ki si jo močno želi rešiti. Težavo dobro raziščeva, pogledava, kako vpliva na njegovo življenje in oblikujeva načrt, kako jo rešiti. Nato pa pride na vrsto akcija oz. prvi korak v tisti smeri, ki si jo klient srčno želi doseči. Velikokrat je to v obliki domače naloge. Preko domačih nalog se učinek psihoterapije namreč še poveča, saj oseba aktivno uvaja spremembe v svoje življenje.

 

Primeri domačih nalog:

Klientka si želi postati samozavestnejša, zato se na neki točki dogovoriva, da se bo en teden vsak dan vsaj 3-krat pohvalila.

S parom, ki je prišel na partnersko terapijo zaradi težav v odnosu in pomanjkanja komunikacije, se zmenimo, da bosta šla v prihodnjem tednu skupaj na kavo brez otrok in mobitelov za vsaj pol ure ter se družila.

Klienta oz. klientko nato vprašam: “Ste za? Bo to šlo?”

In na tej točki velikokrat zaslišim tisti 2 besedi, s katerima sami sebe tako pogosto sabotiramo. Besedi, ki nam preprečujeta, da bi se svojemu cilju res zavezali in nas ohranjata v stanju, ki si ga ne želimo. Besedi, s katerima ostajamo v svoji varni coni udobja in sami sebi že vnaprej sporočamo, da lahko vse skupaj tudi opustimo in ostanemo, kjer smo. Vse, kar potrebujemo je le en dober izgovor.

Ti dve besedi sta: “Bom poskusil.”

Ali bolj po domače rečeno: “Bom probal.”

Moje vprašanje je nato vedno: “Boste poskusili ali boste naredili?”

Večina se jih malo nasmehne, nato pa bolj odločno reče: “Bom naredil.”

Morda deluje razlika med tema dvema izrazoma majhna, a opažam, da je v praksi še kako velika! Pogosto je ravno to tisto zrno na tehtnici, ki odloči, ali bomo zadevo res naredili ali ne.

 

Razlika je namreč v naši odločenosti. Če rečemo “Bom poskusil.” tako sami sebi kot drugim sporočamo, da smo precej neodločeni. Če ne bomo imeli dovolj časa, energije ali volje pač tega ne bomo naredili. Izraz “Bom poskusil.” v resnici pomeni “Verjetno ne bom naredil.”

Če pa rečemo: “Bom naredil.” se cilju zavežemo in sami sebi ne dopuščamo toliko možnosti za izgovore.

Kako lahko to uporabite zase?

Pozorni bodite, kako se izražate, ko v mislih ali na glas načrtujete svoj dan. Če boste opazili, da velikokrat uporabljate izraz “Bom poskusil.”, ga zavestno nadomestite z izrazom “Bom.” oz. “Bom naredil.”

Navidezno majhna razlika, ki pa lahko odloči, ali boste svoje želje uresničili ali ne.

 

 

Bi radi ostali na tekočem z našimi novimi članki? Ostanite v stiku z nami in se prijavite na naše brezplačne e-novičke:

Phone: 041 995 663
Parmova 14 v Ljubljani