Telesna samopodoba: 6 razlogov, zakaj ne maramo svojega telesa

Slaba telesna samopodoba – težava, s katero se sooča ogromno ljudi. Prepričana sem, da ste tudi vi že kdaj doživeli, da ste se pogledali v ogledalo in se zgrozili nad svojim izgledom. Verjamem, da ste že imeli izkušnjo, ko ste bili do svojega telesa v mislih ali pa tudi na glas zelo kritični.

Slaba telesna samopodoba je žal zelo razširjena. Po nekaterih statistikah je več kot 90% žensk v zahodni družbi nezadovoljnih z enim ali več delov svojega telesa. To pa ne velja le za ženske, saj je tudi za moške slaba telesna samopodoba lahko velik problem. Slaba telesna samopodoba se pogosto ne ozira na leta. Lahko jo doživljamo, ko smo stari 15 let ali pa ko smo stari 65 let.

Ker opažam, da je slaba telesna samopodoba težava, s katero se srečuje ogromno ljudi, sem za vas pripravila 6 razlogov, zakaj morda niste zadovoljni s svojim izgledom.

Razkrila vam bom, kaj sploh je zdrava telesna samopodoba in vam na koncu zaupala tudi dva lušna in zelo uporabna TRIKA ZA BOLJŠO TELESNO SAMOPODOBO.

6 razlogov, zakaj je vaša telesna samopodoba morda negativna:

1. Razlog: Slaba splošna samopodoba

Slaba telesna samopodoba je pogosto posledica slabe splošne samopodobe. Če imate o sebi na splošno slabo mnenje, se le redko pohvalite, dvomite v lastno vrednost, imate zelo verjetno slabo tudi splošno samopodobo. Če se želite naučiti, kako imeti radi samega sebe in se postaviti zase, se lahko naročite na uvodno psihoterapevtsko srečanje.

2. Razlog: Perfekcionizem

Perfekcionizem in slaba telesna samopodoba sta pogosto močno prepletena. Ljudje, ki verjamejo, da morajo biti vedno popolno in da so napake nekaj naravnost groznega, so pogosto izredno kritični tudi do svojega telesa. Posebnosti na svojem telesu ne dojemajo kot nekaj lepega, kar jih dela unikatne, temveč kot pomanjkljivost in kot nekaj grdega.

3. Razlog: Mediji

K ideji, kako moramo izgledati, močno doprinesejo tudi mediji. Po eni izmed statistik na teden v povprečju vidimo kar 5000 močno retuširanih podob zvezdnikov in manekenk. Če smo tem podobam pogosto izpostavljeni, jih podzavestno začenjamo sprejemati kot standard. Slaba telesna samopodoba tako nastane, ker se nam začnejo zdeti te podobe ‘normalne’. Prepričani postanemo, da bi morali tudi mi izgledati kot retuširane podobe na naslovnicah.

4. Razlog: Družbena omrežja

Ja, na žalost lahko na našo telesno samopodobno negativno vplivajo tudi naši prijatelji. Če naši znanci na družbenih omrežjih objavljajo fotografije, kjer izgledajo fantastično (še posebej če pogosto objavljajo retuširane fotografije), imamo hitro občutek, da so vsi lepi in se vedno počutijo čudovito v svoji koži. Občutek dobimo, da je to normalno. Tako se nam hitro lahko zdi, da smo samo mi malo čudni, ker smo včasih pač pomečkani, skuštrani, imamo velike podolčnjaki ali pa mozolj ravno sredi čela.

5. Razlog: Negativne izkušnje glede telesa iz preteklosti

Slaba telesna samopodoba je lahko rezultat neprijetnih izkušenj iz preteklosti. Morda so nas sošolci dražili glede videza, morda smo imeli izredno neprijetno spolno izkušnjo ali pa smo v povezavi s svojim telesom doživeli hudo travmo ali celo zlorabo. Na podlagi težkih izkušenj smo o svojem telesu podzavestno oblikovali popačena prepričanja (npr. »Grda sem.« »Nisem privlačen.« »Drugim se gnusim.«), zaradi katerih še danes močno trpi naša telesna samopodoba.

6. Razlog: Sporočila o telesu, ki smo jih prevzeli tekom vzgoje

Telesna samopodoba se oblikuje tudi na podlagi sporočil, ki jih dobimo tekom vzgoje. Če je bila v naši družini recimo golota absoluten tabu ali je bil seks prepovedana tema in povezan z občutkom sramu, smo te ideje kot otrok najverjetneje vsaj delno ponotranjili. Ko odraščamo, smo namreč izredno dovzetni za izrečena in tudi neizrečena prepričanja svojih staršev. Če so imeli naši starši zelo slabo telesno samopodobo, imamo veliko verjetnosti, da bomo s tem imeli težave tudi sami. Vsaj dokler se ne odločimo telesno samopodobo izboljšati.

Kakšna je vaša telesna samopodoba?

Če pogosto doživljate občutke krivde, sramu in tesnobe glede svojega telesa in vam je zelo neudobno oziroma včasih že kar mučno v svojem telesu, imate verjetno težave s telesno samopodobo. S tem se srečuje zelo veliko ljudi. Velikokrat svojega telesa niti ne vidite realno, saj posamezen del svojega telesa zaznavate bolj negativno kot dejansko je (npr. zdi se vam, da je vaš trebuh res ogromen in grd, čeprav je v resnici precej povprečen).

Slaba telesna samopodoba je za nas še posebej uničevalna, če svoj videz povezujemo s svojo vrednostjo. Npr. »Vredna sem, le če sem suha.« »Vreden sem le, če sem mišičast.« To nikakor ne drži.

Ne glede na to, kako izgledate ali koliko tehtate – VREDNI STE!

Morda si mislite:  »Zakaj pa bi bila telesna samopodoba sploh važna? Ima to res tako velik vpliv na moje življenje?«

Na žalost ja.

Slaba telesna samopodoba ima lahko izredno visoko ceno.

Najpogostejše posledice so:

  1. Skrivanje svojega telesa (npr. poleti se oblačimo v oblačila, ki naše telo čim bolj prekrijejo, ne želimo se fotografirati itd.)
  2. Slaba telesna samopodoba se povezuje tudi s tesnobo, depresijo, občutkom nezadostnosti, sramom in z motnjami hranjenja.
  3. Držimo se v ozadju in tako zamudimo priložnosti za uživanje, ustvarjanje novih stikov in odnosov.
  4. Slaba telesna samopodoba nas lahko vodi v to, da se bistveno težje prepustimo seksu, ker nas skrbi, kako izgledamo in kaj si o našem telesu misli partner oz. partnerka. V spolnosti tako občutno manj uživamo, saj sami sebi nenamenoma preprečujemo, da bi se ji prepustili. Težave imamo tudi z izražanjem svojih spolnih želja.
  5. Slaba telesna samopodoba se lahko povezuje tudi z zlorabo substanc. Lahko torej prekomerno pijemo alkohol, kadimo travo ali uporabljamo kakšno drugo drogo, saj se le takrat resnično sprostimo in se počutimo bolj pomirjene s svojim telesom
  6. V nekaterih primerih nas slaba telesna samopodoba lahko vodi tudi v drastično spremembo videza (npr. plastične operacije).

Slaba telesna samopodoba je za nas torej lahko velik problem. Na srečo pa je telesna samopodoba nekaj, kar lahko izboljšamo!

Kako?

Predstavila vam bom dva preprosta in zelo učinkovita trika, da bo vaša telesna samopodoba (še) bolj zdrava.

Pred tem pa je dobro, da veste še to:

Zdrava telesna samopodoba pomeni, da svoje telo zaznavate realno in se počutite dobro v svoji koži. Zavedate se, da telesni izgled ni povezan z vašo vrednostjo ter veste, da ne obstaja le en sam standard lepega telesa, temveč da lepota prihaja v različnih oblikah. Imeti pozitivno telesno samopodobo ne pomeni, da mislite, da je vaše telo nujno popolno. Pomeni pa, da se sprejemate ter za svoje telo skrbite.

Zdrava telesna samopodoba torej pomeni, da s svojim telesom prijazno in ljubeče ravnate.

Pred vami sta dva preprosta trika za boljšo telesno samopodobo. Če želite njun učinek še povečati in tako hitreje doseči, da vaša telesna samopodoba postane boljša, vam predlagam, da ju čim bolj redno uporabljate. Npr. vsak dan pred spanjem, zjutraj ob jutranji kavi itd.

Zdrava telesna samopodoba – TRIK ŠT. 1: pohvale

Razmislite, kaj vam je pri vašem telesu všeč in zapišite vsaj 3 stvari, ki jih imate pri svojem telesu radi.

Če se vam zdi 3 stvari malo, lahko seveda tudi več. Če je vaša telesna samopodoba slaba, pa se vam bo verjetno že 3 stvari zdelo zelo veliko.

Pogosto sami sebe nismo vajeni hvaliti. Še posebej se nismo vajeni hvaliti kar se tiče fizičnega izgleda, zato vam je ta trik lahko sprva malo tuj. Kljub temu vam predlagam, da ga preizkusite, saj se vsekakor splača 🙂

Pohval ni treba izreči pred drugimi, dovolj je, če jih zapišete le zase.

Pomislite torej, kaj vam je na vašem telesu všeč. Samega sebe lahko pohvalite npr.

Všeč mi je ker sem visok.

Imam lepe skodrane lase.

Imam navihan nasmeh.

Všeč mi je moja drobna brazgotina, ki sem jo dobil, ko sem kot otrok užival na morju in plezal po skalah. Je unikatna in le moja.

Všeč so mi moji zobje, nohti, ramena, stopala, koža, trepalnice, zadnjica, boki, popek, moj mezinček itd.

Tudi, če je vaša telesna samopodoba zelo slaba, lahko zagotovo najdete vsaj kakšen del svojega telesa, ki vam je všeč. Ni treba, da je ta del telesa popoln ali da ustreza standardom, ki jih vidite v revijah. Dovolj je, da je ta del telesa všeč vam ali pa vam je za začetek vsaj kolikor toliko v redu. Večkrat, ko se boste tekom dneva spomnili samega sebe glede telesa pohvaliti, boljša bo postajala vaša telesna samopodoba.

Zdrava telesna samopodoba – TRIK ŠT. 2: izražanje hvaležnosti

Naše telo nam služi vsak dan, a se tega pogosto premalo zavedamo. Točno v tem trenutku se v vašem telesu odvija ogromno procesov, ki vam omogočajo, da dihate, sedite ali stojite, berete ta članek in o njem razmišljate. Pogosto se nam to zdi samoumevno, a nekateri, ki te sreče nimajo, bi dali vse za nekaj, kar mi komaj opazimo.

Vabim vas, da se svojemu telesu zahvalite za vsaj 5 stvari, ki jih za vas počne. Npr.

Hvala za moje noge, s katerimi sem danes lahko šel na prelep sprehod v naravo.

Hvala za moje možgane, ki so mi pomagali, da sem uspešno rešila današnji službeni problem.

Hvala za moja ušesa, ker mi omogočajo, da z njimi slišim glas svojih otrok, ki govorijo o svojem dnevu.

Hvala za moje srce, ki poganja kri po mojem telesu in tako hrani moje celice.

Hvala za moje brbončice, s katerimi lahko okušam tole super kavo, ki jo imam pred sabo.

Zahvalimo se torej za posamezen del telesa in pomislimo, zakaj specifično smo hvaležni zanj. Bolj ko smo pri tem konkretni, bolje je. Pogosto se osredotočamo le na to, kaj nam na našem telesu ni všeč. Ta trik pa nam pomaga, da se spomnimo, da naše telo ni samoumevno. Pomaga nam, da do telesa začutimo hvaležnost in ljubezen.

Zapišite si torej 5 stvari glede svojega telesa, za katere ste hvaležni.

Hvala mojemu telesu za ...

BONUS: Še dodaten visoko učinkovit način, s katerim bo vaša telesna samopodoba postala zdrava:

Prijavite se na uvodno psihoterapevtsko srečanje.

Če si želite razviti prijazen odnos ne le do svojega telesa temveč tudi do sebe na splošno, je eden izmed najhitrejših in učinkovitejših načinov odločitev za psihoterapijo. Preko psihoterapije se boste lahko naučili, kako se postaviti zase in razvili občutek lastne vrednosti.

Imeti radi samega sebe in svoje telo je naše naravno stanje.

Pomislite le, ali ste že kdaj videli dojenčka, ki bi zase mislil, da je debel. Poznate kakšnega dojenčka, ki misli, da ni dovolj dober ali da si ne zasluži biti srečen? Se triletni otrok ukvarja s tem, kako velik nos ima ali ga bolj zanimajo dogodivščine in nove priložnosti za uživanje?

Ko ste bili majhni, ste že vedeli, da ste vredni. Takrat ste se že imeli radi.

Kaj ni že skrajni čas, da se spet spomnite, kako lepi in kako super ste? 😉

Če se vam je bil članek všeč, se lahko prijavite na brezplačne e-novičke:

Phone: 041 995 663
Parmova 14 v Ljubljani