Nezvestoba: 5 znakov, da nas partner vara

Nezvestoba – tema, zaradi katere me ljudje kot psihologinjo zelo pogosto kontaktirajo. Največkrat jih muči vprašanje: “Ali me partner/-ka vara?”. Pri partnerju oz. partnerki opazijo nekatera spremenjena vedenja in določena neskladja, a si jih ne znajo ustrezno razlagati.

V ta namen sem se odločila napisati članek o 5 znakih, preko katerih se nezvestoba največkrat pokaže:

Nezvestoba - 5 znakov

Nezvestoba – znak št. 1:
Izredna kritičnost partnerja

Močna kritičnost s strani partnerja oz. partnerke je eden izmed najpogostejših spremljevalcev prevare. Partnerju gredo kar naenkrat izredno na živce povsem običajne stvari, ki jih počnemo. Pogosto interpretira naše nedolžne besede kot napadalne, kar vodi v prepir. Občutek imamo lahko, da partner sploh ne opazi več nobene naše pozitivne (ali vsaj nevtralne) lastnosti.

Zakaj postane partner tako kritičen?

  • Nezvestoba ga pahne v občutke krivde in sramu. Z osredotočenostjo na naše slabe lastnosti in s pretirano kritičnostjo skuša sam pri sebi upravičiti afero.
  • Partner oz. partnerka osebo, s katero vara, idealizira. Osebe ne pozna tako dobro kot nas. Zaradi tega se zlahka prepriča, da je druga oseba popolna in v vsakem pogledu boljša od nas. Osebo ponavadi vidi le nekaj ur naenkrat. Takrat se oba potrudita, da sta dobre volje, prijazna in odprta en do drugega. Z njo (še) nima daljšega odnosa in torej osebe ne pozna v slabših trenutkih. Ne pozna je v trenutkih, ko je slabe volje, žalostna, jezna, kritična, razočarana itd. Sam sebe lahko prepriča, da druga oseba slabih trenutkov sploh nima in bo vedno nasmejana ter pozorna do njega.

Nezvestoba – znak št. 2:
Večja pozornost na zunanjem izgledu

Nezvestoba se pogosto pokaže tudi v povečani pozornosti, ki jo partner ali partnerka nameni svojemu videzu. Kar naenkrat prične kupovati nove obleke, zapeljivo spodnje perilo, hodi k frizerju, uporablja novi parfum ali vodico po britju, začne hujšati itd.

Nezvestoba – znak št. 3:
Večja skrivnostnost

Partner ali partnerka postane skrivnosten/-a. Ko kaj piše na računalniku ali telefonu, zelo pazi, da ne moremo na ekranu videti, kaj piše. Če partnerja ali partnerko kdaj presenetimo, ko pridemo v prostor, živčno skoči in hitro skrije ekran. Morda doda ali spremeni svoje geslo na mobitelu, računalniku ali družbenih omrežjih. Začne lahko tudi redno brisati zgodovino iskanja na internetu. Marsikdo postane tudi zelo skrivnosten glede svojih financ in začne skrivati dejstvo, koliko in za kaj nameni denar.

Nezvestoba – znak št. 4:
Sprememba v spolnosti

Večina meni, da nezvestoba povzroči upad spolnosti. Včasih se to res zgodi. Partner morda ne kaže prav nobenega zanimanja za kakršnokoli obliko dotika. A ni nujno tako. Nezvestoba lahko povzroči negativne ali pa tudi pozitivne spremembe v spolnosti. V partnerski psihoterapiji prevarani partner pogosto pove, da ga je to še dodatno zmedlo – spolnost je kar naenkrat postala odlična, pogostejša in ponovno razburljiva. Partner, ki je varal, se je v spolnosti ponovno pričel truditi, bil je pozornejši in imel več novih prijemov.

Pozitivne spremembe v spolnosti so ponavadi zelo začasne in na neki točki zbledijo. Vse manj je tudi nespolnih dotikov, npr. objem, poljub ob prihodu ali odhodu itd.

Nezvestoba – znak št. 5:
Izgovori in dvoumnosti

Nezvestoba se hitro pokaže tudi preko izgovorov, ki se jih partner oz. partnerka začne posluževati. Izgovori se ponavadi nanašajo na njegove ali njene daljše časovne odsotnosti. Pravi, da mora dlje delati. Neankrat ima polno popoldanskih ali večernih sestankov oz. aktivnosti. Najde lahko tudi kak razlog, zakaj mora nekje prespati.

Pogosto nam informacij o tem, kaj bo počel in kje bo, ne ponuja več svobodno, ampak moramo večino informacij iz njega izvleči. Večkrat se nam lahko zgodi tudi, da ga zalotimo v laži oz. da ugotovimo, da se kakšna njegova zgodba ne izide. Lahko gre za majhne in navidezno nepomembne laži, ki si jih ne znamo razložiti.

Opisani znaki niso 100% pokazatelj, da je v vašem odnosu prisotna nezvestoba partnerja oz. partnerke. Povsem možno je, da vam je partner zvest kljub temu, da pri njem opazite opisane znake. Vseeno pa so to lahko pomembni opozorilni znaki, da se s partnerjem nekaj dogaja in da vaša zveza potrebuje več pozornosti.

Kakšen vpliv ima nezvestoba oz. sum na nezvestobo na prevaranega partnerja?

Nezvestoba ima lahko na prevaranega parterja uničujoč vpliv, četudi partner prevare ne prizna. Kot prevarani partner imamo ponavadi močan občutek zmedenosti. Pogosto podvomimo tudi v vase in se lahko večkrat vprašamo: “Se to resnično dogaja ali se mi že kar malo meša?” oz. “Ali že ustvarjam probleme, kjer jih sploh ni? Mu/ji delam krivico?”. K temu doprinese tudi partner, ki prevaro zanika, saj nas skuša prepričati, da nam naša podzavest, ki veliko znakov prevare dobro opazi, laže.

Takrat se lahko začnemo izgubljati v vrtincu zmedenosti, zanikanja in negotovosti. Zaradi tega si je zelo dobro najti oporo in se pogovoriti z nevtralno osebo.

“Kaj če me partner/-ka resnično vara?”

Nezvestoba ne pomeni nujno, da je vse izgubljeno! Vprašanje, ali ostati v zvezi ali se raziti, ni lahko, zato nam strokovna pomoč lahko pride zelo prav. Nekateri se odločijo za razhod. Skozi leta sem delala tudi z vrsto parov, ki so dosegli, da jim nezvestoba ni uničila odnosa. Ne le to – prevaro so uspešno prebrodili in razvili trden, pristen in ljubeč odnos. Da pa lahko to dosežejo, je potrebno kar veliko dela tako na sebi kot na odnosu.

Nekateri pari, ki ostanejo skupaj, prevaro le pomečejo pod preprogo. Nezvestoba se zanje navidezno sploh ni zgodila. O njej ne govorijo in jo skušajo le čim hitreje pozabiti. Sami sebe prepričajo, da so jo predelali, ne da bi se ji zares posvetili ali karkoli aktivno spremenili v zvezi. Tem parom se največkrat zgodi, da se v prihodnosti ponovno srečajo s prevaro in močnim nezaupanjem do partnerja. Postopoma pričnejo živeti en mimo drugega. Pogovarjajo se le še o operativnih rečeh (npr. o gospodinjstvu, vzgoji otrok). Med njimi ni več pristne bližine.

Pari, ki pa so pogumno pripravljeni raziskati ne le vzroke za prevaro, temveč tudi zgraditi odnos, ki temelji na zaupanju in povezanosti, prevaro uspešno preživijo. Ne le to – pogosto razvijejo mnogo boljši odnos kot je bil v ‘dobrih časih’ pred prevaro.

Sumite, da vam je partner nezvest? Sta si morda že priznala, da je prišlo do prevare, a sedaj ne vesta, kako naprej?

Vabim vas, da mi pišete in se dogovorimo za termin za uvodno srečanje:

Bi se želeli vedeti, kako oblikovati kakovosten in trden odnos?

Prijavite se na naše brezplačne e-novičke in bodite na tekočem z našimi novimi članki in ostalo ponudbo:

Phone: 041 995 663
Parmova 14 v Ljubljani